Splošni cilji projekta so:

  • uporabiti široko bazo znanj in rezultatov akademskih, raziskovalnih in svetovalnih ustanov s področja zrnatih stročnic in jih implementirati v prakso na slovenskih kmetijah,
  • izkoristiti prednosti, ki jih vključevanje zrnatih stročnic v kolobar omogoča na kmetiji (dušik, organska masa…),
  • izboljšati in optimizirati posamezne agrotehnične ukrepe v pridelavi zrnatih stročnic in s tem povečati pridelek zrnja in surovih beljakovin na ha,
  • seznaniti in omogočiti pridelovalcem vključevanje v certificirano shemo pridelave soje,
  • priporočiti dobro kmetijsko prakso pri pridelavi zrnatih stročnic glede na način pridelave (ekološki, konvencionalni) ter druge talne in klimatske razmere,
  • predstaviti možnosti in načine termične obdelave zrnatih stročnic na kmetijah,
  • izdelati parametre za določanje primernosti termično obdelanih zrnatih stročnic na kmetijah za vključevanje v krmne obroke,
  • na primerih sestave krmnih obrokov omogočiti lažjo vključevanje zrnatih stročnic na kmetijah,
  • povečati zanimanje pri zainteresirani javnosti (strokovnjaki, pridelovalci, študentje, trgovci, kupci) za prehranske produkte iz zrnatih stročnic.


Temeljni cilj projekta je:

povečati storilnost pridelave in predelave zrnatih stročnic pri sočasnemu varstvu okolja, narave in potrošnikov. Med zrnatimi stročnicami je cilj projekta izboljšati določene, v praksi velikokrat pomanjkljivo obravnavane tehnološke ukrepe s strani pridelovalcev, jih prilagoditi sodobnemu načinu pridelave, pri upoštevanju vseh okoljevarstvenih standardov, ki bodo zagotavljali kakovosten in dovolj velik pridelek, primeren za predelavo tako za področje zagotavljanja visoko kakovostne beljakovinske krme kot tudi gensko nespremenjen vir beljakovin za človeško prehrano.
Z vključevanjem in optimiranjem agrotehničnih ukrepov soje, kot najbolj razširjene stročnice v EU in Sloveniji, je cilj pridelati zrnje, ki bo izpolnjeval v Evropski uniji uveljavljeni standard (Danube soya), ki je podlaga za uporabo soje v izdelkih z dodano vrednostjo.
Vpeljali bomo dodelano tehnologijo pridelave visokega fižola v žičnicah na hmeljiščih s ciljem trajnostne in okoljsko boljše pridelave in stabilnega pridelka.

Pričakovane spremembe:

  • povečan delež zrnatih stročnic v kolobarju,
  • večja samooskrba z kakovostno gensko nespremenjeno beljakovinsko zrnato krmo,
  • zmanjšanje števila agrotehničnih ukrepov, ki vključujejo kemične FFS,
  • nabor ukrepov in znanj, ki bodo tudi v naših razmerah omogočile kakovostno in ekonomično pridelavo stročnic tako v ekološki kot konvencionalni pridelavi,
  • povečano zanimanje za vključevanje doma pridelanih zrnatih stročnic v krmne obroke,
  • povečano zanimanje za certificirane zrnate stročnice (brez GSO), ki omogočajo predelavo v produkte višje kakovost,
  • povečan nabor znanj in veščin pri strokovnjakih in pridelovalcih o uporabi zrnatih stročnicah,
  • povečana raznolikost ponudbe izdelkov iz zrnatih stročnic.
Accessibility